Een nieuw jaar betekent vaak nieuwe doelen en goede voornemens. We beginnen vol enthousiasme, vastberaden om deze keer echt iets te veranderen. Maar naarmate de weken verstrijken, zien we vaak dat die vastberadenheid begint te vervagen. Uit onderzoek blijkt zelfs dat tegen eind januari al ruim 30% van de goede voornemens zijn gefaald. Waarom is het zo moeilijk om goede voornemens vol te houden en hoe kunnen we dat veranderen?

 

Waarom goede voornemens moeilijk zijn:

Het stellen van goede voornemens is makkelijk, maar ze behouden is een ander verhaal. Een van de grootste redenen waarom voornemens vaak falen, is dat ze niet specifiek genoeg zijn. 'Gezonder eten' is bijvoorbeeld nobel, maar hoe meet je dit? Het gebrek aan meetbaarheid maakt het moeilijk om vooruitgang te zien, waardoor motivatie verloren gaat.

 

Succesvolle voornemens stellen:

Specifiek en meetbaar: Maak je voornemens concreet. In plaats van 'meer sporten', kan het zijn '3 keer per week 30 minuten wandelen'.

Realistisch: Stel doelen die haalbaar zijn binnen jouw levensstijl. Het veranderen van te veel tegelijk kan overweldigend zijn.

Beloon jezelf: Geef jezelf een beloning wanneer je je doel bereikt, dit motiveert om door te gaan.

 

Valkuilen en hoe ze te vermijden:

Te streng zijn: Te strikte doelen kunnen leiden tot ontmoediging als je een keer faalt. Geef jezelf de ruimte om te leren en opnieuw te beginnen.

Alles of niets mentaliteit: Als je een keer 'zondigt', betekent dit niet dat alles verloren is. Iedere stap in de goede richting telt.

 

Do's & Dont's

Do: Vier je successen, hoe klein ze ook zijn.

Don't: Wees niet te hard voor jezelf als het een keer niet lukt.

 

Positieve kijk op 'falen':

Het is belangrijk om te onthouden dat mislukkingen onderdeel zijn van het proces. Als je een doel niet bereikt, betekent dit niet dat je gefaald hebt. Zie het als een leermoment en een kans om opnieuw te beginnen.

 

Ideeën voor goede voornemens:

Ben jij 2024 helemaal niet met specifieke goede voornemens begonnen, maar wil je eigenlijk wel? Ook in week 4 of 5 van het nieuwe jaar kun je gewoon nog beginnen! Misschien kunnen we je aan een idee helpen voor een goed voornemen? Hierbij een rijtje hele duidelijke en specifieke voornemens:

1. Dagelijks een korte wandeling maken: Het vereist geen speciale apparatuur en is goed voor zowel fysieke als mentale gezondheid. Begin bijvoorbeeld met 10 minuten en bouw dit langzaam op.

2. Eén extra portie groenten of fruit per dag: Het toevoegen van een extra stuk fruit of een portie groenten aan je dagelijkse voeding is een eenvoudige stap naar een gezonder dieet. Het is makkelijker te behalen als je dit al tijdens de lunch doet.

3. Een waterinname tracker gebruiken: Probeer een vast aantal glazen water per dag te drinken. Een app kan helpen om bij te houden hoeveel water je drinkt en je herinneren om gehydrateerd te blijven.

4. Een avondroutine voor beter slapen: Creëer een routine voor het slapengaan, zoals het vermijden van schermen voor het slapengaan, het lezen van een boek, of het nemen van een warme douche, om een betere nachtrust te bevorderen.

5. Dankbaarheid bijhouden: Begin een dankbaarheidsdagboek waarin je elke dag enkele dingen noteert waar je dankbaar voor bent. Dit kan je helpen om positiever te denken en meer te waarderen wat je hebt.

 

Het behouden van goede voornemens vereist tijd, geduld en vriendelijkheid voor jezelf. Het gaat er niet om hoe vaak je struikelt, maar om hoe vaak je opstaat en doorgaat. Laten we samen streven naar een gezonder en gelukkiger 2024!

Krijg de volledige regie over jouw salon

Contact

info@salonbezoek.nl

+31 (0) 85 130 20 20